Concert Harmonie Wierden 100 jaarSlagorkest oefent voor concert (Foto: Maurits Olde Olthof)
Van de redactie | 17-09-2020
WIERDEN - Harmonie Wierden bestaat een eeuw en dit moet uiteraard gevierd worden. De vereniging houdt op burendag, zaterdag 26 september, een concert in de open lucht. Voorzitter Erik Eshuis vertelt hier meer over.

De harmonie heeft een hele rijke geschiedenis opgebouwd in honderd jaar. Nadat de vereniging ontstond in het dorp heeft zij vele hoogte en dieptepunten gekend.
In 1926 moest de vereniging afscheid nemen van een aantal leden, deze moesten van de pastoors naar hen vereniging. Tijdens de oorlogsjaren lag de vereniging ook stil.
In de Tweede Wereldoorlog is de destijdse voorzitter omgekomen in een vernietigingskamp.

Later hebben de leden de draad weer opgepakt en bloeide de vereniging weer op. Het muzikale niveau is verbeterd en het aantal leden groeide, ook werden er veel activiteiten en concerten georganiseerd.
In de jaren tachtig viel de harmonie in de categorie van professionele muziekverenigingen.
Volgens voorzitter Erik Eshuis horen de landskampioenschappen, twee keer Nederlands kampioen, de aanwas van jeugd en het jubileumboek zeker tot de mooie momenten uit de geschiedenis van de club.

Voorzitter

Erik Eshuis is al 42 jaar lid van de vereniging. “Zoals zo vaak ging het van vader op zoon. Bijna mijn hele familie was lid van de vereniging. Het is echt met de paplepel ingegoten”, aldus de voorzitter. Hij heeft door de jaren heen verschillende instrumenten bespeeld en bespeelt nu de baritonsaxofoon.

Jubileum vieren

Voor het jubileumjaar had de vereniging al een heel programma gemaakt met activiteiten door het jaar heen. In januari was de verjaardag van de Harmonie Wierden en werden er activiteiten georganiseerd. Zo was er het jubileum, vrijdag een feest voor de jeugd, zaterdag een herdenking van de overleden leden en ook een feest. De Hollandse avond is, door het coronavirus, afgelast. Rond Hemelvaart zou er ook een concertreis zijn, in juli een concert, en een reünie voor (oud)leden in oktober. Eind oktober een jubileumconcert en net voor kerst een kerstshow. Ook zou er, net zoals vaker al georganiseerd in het verleden, een fietsdag zijn voor leden.

Concert op burendag

“Wij hadden al veel gerepeteerd voor Burendag en dat hebben wij, toen het kon, weer opgepakt.” Het concert is in de buitenlucht en begint om 12.45 uur op het plein voor het station in Wierden. Het begint met de jeugd en C-orkest en duurt tot ongeveer 16.00 uur. “Burendag en de week van de Amateurkunst, waar wij ook jaarlijks aan mee doen, zijn eigenlijk een soort kapstokje voor het kiezen van een datum.”

Het concert bevat veel Nederlandstalige muziek, zoals ook bij de Hollandse avond. De optredens zijn zonder zang. Harmonie hoopt op mooi weer, want bij regen kan het niet doorgaan. Binnenlocaties zijn geen optie voor de vereniging, een open tent ook niet, want de muziek komt dan anders tot zijn recht. Hoeveel bezoekers er komen kan de voorzitter
niet zeggen. “We hopen dat Wierden toe is aan een paar uurtjes lekker genieten van muziek. Het is in de open lucht en het gaat een luchtig gebeuren worden”, aldus Erik Eshuis.

Toekomstvisie

Harmonie Wierden gaat ‘gewoon’ muziek makend verder met wekelijks repeteren. Na de vakantie mocht het hele orkest weer bij elkaar komen, wel met op de grond aangegeven waar stoelen mochten staan, deze staan op twee meter afstand. Eshuis: “Het is hopen dat wij volgend jaar een ander soort concert kunnen geven.”
Volg ons