Geen Nijmeegse Vierdaagse, wel TwentseWierdense wandelvereniging Ambulare (Foto: Dewi Wender)
Van de redactie | 28-07-2020
GEESTEREN - Het is de laatste wandeldag van een bijzondere vierdaagse. Gestart werd dinsdag in Wierden en vrijdagmiddag 24 juli werd er gefinished in Geesteren.

In plaats van vier dagen Nijmegen met muziek, vlaggen, publiek en feest wandelen leden van de Wierdense wandelvereniging Ambulare door Twente. Geen spektakel, wel gezelligheid. “Een medaille is er straks wel voor de deelnemers”, vertelt Bert Temmink, één van de wandelaars.

Vanaf januari werd er al getraind voor de veertig en vijftig kilometer van de Nijmeegse Vierdaagse. Toen kwam corona en hét jaarlijks wandelfeest werd afgelast. Teleurstelling alom. De Koninklijke Wandel Bond Nederland riep, als pleistertje op de wond, een alternatieve vierdaagse uit. Vier dagen wandelen in je eigen omgeving, van dinsdag 21 tot en met vrijdg 24 juli, op dezelfde data als de Nijmeegse Vierdaagse.

Leden van Ambulare uit Wierden meldden zich aan bij de bond en gingen dinsdag op pad. Willemien Timmerhuis zette de routes van circa dertig kilometer rond Wierden, Delden, Vasse en Geesteren uit.
Vrijdag, de laatste dag, startten acht deelnemers om acht uur ’s morgens in Geesteren.
Of ze de man met de hamer tegen gekomen zijn? De wandelaasr schieten in de lach. De dertig kilometer blijkt peanuts bij de afstanden die ze rond Nijmegen lopen.
"Een mooie tocht, best gezellig met elkaar, maar vergeleken met Nijmegen vooral ook saai”, geeft wandelaar Bert Temmink aan. “Geen muziek, geen vlaggen, geen publiek, geen feest.” Hij mist het wel. Maar: Twente is mooi. “Bij Twickel liepen we op de Umfassungsweg. Ik was er nog nooot geweest. Je komt door een vaiatie aan natuur, loopt over de vlonders in het moerasgebied.”

De Wandelbond Nederland heeft een speciale herinneringsmedaille leten vervaardigen voor de deelnemers. Temmink: “Die willen we zeker aan de prijzenkast toevoegen. Het is toch een bijzonder exemplaar.”
Voor volgend jaar hopen de wandelaars toch weer op het Vierdaagsekruis uit Nijmegen.
Volg ons