College: geen toezeggingen ondernemersRita Ekkelenkamp-Assink - Gemeente Wierden (Foto: Gemeente Wierden)
Door: Jenny ter Maat | 08-01-2021
WIERDEN – “De creativiteit van ondernemers weegt niet op tegen de inkomsten die ze normaal gehad zouden hebben”, aldus VVD-fractievoorzitter Rita Ekkelenkamp-Assink.Tijdens de Informatieronde Grondgebied in de gemeente Wierden vroeg de VVD-fractievoorzitter aandacht voor de lokale ondernemers, die op de proef gesteld worden door de coronamaatregelen.

Ekkelenkamp: “Zelfs als het normale leven terug is gekeerd, hebben bedrijven één tot anderhalf jaar nodig om te herstellen. De gemeentelijke belastingen worden dit jaar verhoogd, waaronder de ozb voor bedrijven. Er zijn meerdere regelingen getroffen voor de bedrijven en die moeten vanaf dit jaar allemaal terugbetaald worden. Hoe gaat de wethouder hier handen en voeten aan geven?”

Ontwikkelingen afwachten

Wethouder Richard Kortenhoeven wilde eerst afwachten hoe de ontwikkelingen, ook in verband met de vaccinaties, de komende tijd gaan. “We weten dat heel veel ondernemers creatief zijn, en op zoek gaan naar andere mogelijkheden om omzet te genereren. Er zijn ondernemers waar het gewoon goed meegaat. Er is ook een aantal sectoren waar het moeilijker is. Het is afwachten hoe het in de loop van dit jaar gaat.”
Hij gaf aan dat wat de ozb betreft, als er uitstel mogelijk is, de gemeente daar flexibel mee om zal gaan.

Meer duidelijkheid

Ekkelenkamp zou toch graag meer duidelijkheid hebben. “Creativiteit weegt niet op tegen de inkomsten die ondernemers anders zouden hebben gehad.” Ze verwacht van het college een plan om ondernemers die hierdoor in problemen komen, op enigerlei wijze de helpende hand te bieden. “En dat is de wethouder nog niet van plan.”

In gesprek

Kortenhoeven benadrukte dat de gemeente voortdurend in gesprek is met ondernemers. Hij wil de ontwikkelingen eerst afwachten. “We kunnen daar nog geen toezeggingen over doen.”
Volg ons