Aandacht dankzij praatjeslijn WierdenVrijwilliger in gesprek (Foto: De Welle)
Van de redactie | 24-06-2020
WIERDEN - Even wat afleiding dankzij de ‘praatjeslijn’ De afgelopen weken konden mensen die behoefte hadden aan een gesprek, een boodschap of hulp in andere vorm contact opnemen met de telefonische hulplijn, een initiatief van Evenmens en De Welle.

De ‘praatjeslijn’ mocht rekenen op de inzet van dertig vrijwilligers. De afgelopen weken zijn er, naast de contacten met vrijwilligers, meer dan vijfhonderd mensen gebeld.

Ruim de helft daarvan stelde het op prijs om vaker gebeld te worden.
De Welle, welzijnsorganisatie in de gemeente Wierden, moest schakelen nadat de maatregelen rondom corona werden opgelegd. Al gauw werden nieuwe initiatieven opgestart, waarvan de telefonische hulplijn er één was. Een van de acties die hieruit voortkwam was de ‘praatjeslijn’ waarbij mensen door vrijwilligers gebeld werden voor wat afleiding.

Janny, vrijwilliger van de ‘praatjeslijn’: “Ik heb mij aangemeld als vrijwilliger voor de praatjeslijn omdat ik seniorenvoorlichter ben bij De Welle en dit werk stil kwam te liggen. Het bellen naar de mensen heb ik als zinvol ervaren. Het verschilt per persoon hoe men deze tijd beleeft. Mensen zeggen niet zo makkelijk dat ze eenzaam zijn of zich eenzaam voelen. Als je even doorvraagt, is het gevoel er wel degelijk. Iedereen had er in meer of mindere mate wel mee te maken. Familie gaat verschillend om met het bezoeken van hun ouders. Er zijn mensen waar helemaal niemand kwam, maar er waren ook ouderen die nog wel bezoek van de kinderen en kleinkinderen kregen. Sommigen maakten zich zorgen over zieke kinderen en familieleden. Begin mei sprak ik met veel mensen over de oorlog en de bevrijding. Het verhaal van een mijnheer over zijn ervaringen in de oorlog heeft veel indruk op mij gemaakt. Dit gesprek duurde bijna een uur. Ik voelde dat ik dit gesprek niet mocht afbreken. Hij was mij dankbaar voor het luisteren.”
Volg ons